SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kvinnlig Artistisk Gymnastik

Vad är kvinnlig AG?

I Kvinnlig Artistisk Gymnastik (KvAG) tävlar gymnasten i fyra redskap: hopp, barr, bom och fristående. En AG-Gymnast behöver mod, mycket vilja och ett stort hjärta för gymnastik.

 

Hopp

Detta är den snabbaste grenen där man efter ett anlopp på 25 meter utför ett hopp med handinsättning på det 125 cm höga hoppbordet. Här får gymnasten möjlighet att använda sin explosivitet för att utföra hopp med en eller flera rotationer.

Barr

Barr består av två elastiska runda holmar som gymnasten utför olika typer av svingövningar runt. Gymnasterna utför också förflyttningar mellan den höga och den låga holmen genom olika flygelement.

Bom

Kanske det mest dramatiska redskapet där gymnasten utför sina svårigheter 1,25 meter upp i luften på en 5 meter lång och 10 centimeter smal bom. Serierna ska utföras både dynamiskt och uttrycksfullt och innehålla en variation av akrobatiska, gymnastiska och koreografiska inslag som binder ihop hela serien. Den maximala tiden för en serie är 1,30 minut.

Fristående

I denna gren har gymnasten stora möjligheter att visa fram sin egna personliga stil både i svårigheter och artistiskt uttryck. Friståendet utförs på en yta av 12 x 12 meter till musik som får vara max 1,30 minut lång. Valet av rörelser och svårigheter ska tillsammans med musiken skapa en röd tråd genom hela programmet.

 

Läs mer om Artistisk Gymnastik på Svenska Gymnastikförbundets hemsida.

Tävlingssystem

Kvinnlig Artistisk Gymnastik har tre tävlingssystem. Svenska Stegserierna, Svenska Pokalenserierna och Code of Points (det internationella tävlingssystemet).


Svenska Stegserierna

Syftet med stegserierna är att alla gymnaster i Sverige ska följa en gemensam tävlingsstege där gymnasterna stegvis utvecklar bra grunder. Stegserierna följer en röd tråd från grundläggande övningar upp till svårare övningar, steg för steg.


Serierna vänder sig till alla gymnaster som tävlar i Kvinnlig Artistisk Gymnastik. Kring dessa stegserier har en tränar- och domarutbildning kopplats. Dessa utbildningar genomförs också i steg och har lett till många nya ledare och domare.


För mer information om Stegserierna besök Svenska Gymnastikförbundets hemsida.


Svenska Pokalenserierna

Svenska Pokalenserierna är en modifierad form av Code of Points (2009) med vissa förenklingar och används för gymnaster från 13 år och uppåt.


Det är önskvärt att samtliga gymnaster först har tävlat på Svenska Stegserierna till Sexan innan man går över till Pokalenserierna.


När Region Öst arrangerar tävlingar enligt Svenska Pokalenserierna eller Stockholmspokalen rekommenderas att gymnasterna lägst är 11 år.


För mer information om Pokalenserierna besök Svenska Gymnastikförbundets hemsida. 


Code of Points

Det är Federation Internationale de Gymnastique (FIG), som designar Code of Points och reglerar den internationella tävlingsverksamheten.

Bedömningsreglementet (Code of Points) i Artistisk Gymnastik är en s.k. ”öppenkod”, d.v.s. det finns inte någon maxpoäng. Gymnastikövningarna delas in i olika svårighetsgrupper. En serie ska innehålla minst 8 olika övningar. A-övningar är värda 0,1 poäng, B-övningar är värda 0,2 poäng osv.

Förutom svårighetskraven finns fem speciella krav i varje gren (undantag hopp). Det innebär att man ska ha med övningar från de fem olika strukturgrupper som övningsbanken i respektive gren indelas i.

Mer information om Code of Points finns via Svenska Gymnastikförbundets hemsida.
 
SOCIALA MEDIER
VÅRA SPONSORER
SAMARBETSPARTNER
European Union of Gymnastics
Kvinnlig artisktisk gymnastik SvGf
Federation Internationale de Gymnastique