Som vi tidigare berättat har Sara Rumbutis nyligen återvänt från ett domaruppdrag i Challenge Cup i Cottbus. Fler internationella uppdrag väntar henne i vår.
Det är på sätt och vis en följd av svenska gymnasters framgångar under senare år: När landslagsgymnaster tävlar utomlands måste hemmanationen sända minst en, ibland två, domare på internationell nivå.
Och All Star Gymnastics tävlings- och träningsansvariga Sara är en av Sveriges sex internationella domare i just denna disciplin. En god anledning att berätta lite om hur man blir, och vad det innebär att vara, internationell domare i kvinnlig artistisk gymnastik.
En lång väg
Vägen dit är lång och inte så lite komplicerad. I Saras fall startade det i Älvsbyn för 33 år sedan. Då gick hon sin allra första domarkurs.
Förenklat är gången nationella utbildningar på tre olika nivåer, följt av förbundsdomarkurs. Parallellt med utbildningarna dömer man tävlingar på respektive nivå. Efterhand efter de ytterst komplexa reglerna i Code of Points, som fastställs och revideras efter varje OS av Internationella Gymnastikförbundet FIG. Med godkända utbildningar får domaren döma på SM-nivå och även vissa internationella tävlingar.
Siktar mot toppen
Nästa viktiga steg för en domare som siktar på internationella uppdrag är att gå en internationell domarkurs. En sådan arrangeras vart fjärde år. Efter en sådan kurs indelas man i olika kategorier (4 till 2).Kategorinivån avgör sedan vilka domaruppdrag man får utföra. Sara är Kategori 2-domare, dvs hon tillhör den högsta kategorin och får döma vid stora internationella tävlingar. I hennes fall har det inneburit uppdrag vid VM, EM och olika världscuper.
Men Sara vore inte Sara om hon inte ville ännu mer: - Jag hoppas att få döma vid ett OS!
För att få uppdraget som OS-domare (dit handplockas domarna bland de länder som har deltagare) måste man gå ännu en utbildning och bli Kategori 1-domare. För detta krävs en ny kurs – den interkontinentala – som också går vart fjärde år och samlar deltagare från hela världen.
Ideellt driv
Det ställs med andra ord mycket höga krav på de ideellt arbetande domarna som även på föreningsnivå är förutsättningen för att man ska kunna tävla i gymnastik. Drivkraften är definitivt inte ekonomisk, inte heller för internationella domaruppdrag. När jag frågar Sara om villkoren – kostnadstäckning för resor och logi – och vad hon får ut av domaruppdragen svarar hon: -Jag blir förhoppningsvis bättre som domare och mer kunnig i gymnastik. Och så får jag vänner över hela världen inom gymnastiken!
Kontroll på många plan!
Inte bara teoretisk kunskap är ett krav. Omdöme, noggrannhet, fokuseringsförmåga, minne och både snabb uppfattningsförmåga och flinka händer finns med i bilden. En domare måste följa varje rörelse hos gymnasten och samtidigt i en slags extrem ’rörelsestenografi’ notera varje utfört moment i sitt protokoll och blixtsnabbt notera avvikelser och poäng. – Tittar man ned är det kört! kommenterar Sara. I en internationell tävling övervakas domarna noga. Har man för stora avvikelser från genomsnittet noteras det omedelbart, och kan ge stora konsekvenser. Man kan bli bortplockad eller i extrema fall även bestraffas. Objektivitet är alltid ett krav och man får aldrig döma en gren där en gymnast från den egna nationen deltar. Men nordiska domare har generellt gott renommé, och All Star Gymnastics Sara Rumbutis tillhör dem. Förstås!
Birgitta Rittner