SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Manlig AG

Vad är manlig AG?

I Manlig Artistisk Gymnastik (MAG) tävlar gymnasten i fyra redskap: fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr och räck.  En AG-Gymnast behöver mod, mycket vilja och ett stort hjärta för gymnastik.

 

Fristående
Gymnasterna utför ett program, en serie bestående av volter och olika gymnastiska moment. Även balans- och styrkeövningar ingår. En serie ska vara maximalt 70 sekunder lång. 

Bygelhäst
Detta är kanske den tekniskt svåraste grenen. Det gäller att under ständig rörelse utföra övningar på hästens olika delar. Svårighetsgraden påverkas främst av hur händerna placeras: på byglarna, eller ”på lädret” utanför eller mellan byglarna.

Ringar
Här varvas svingövningar med utmanande styrkekombinationer. Det klassiska korset finns idag i många varianter och de allra främsta ser ut att upphäva alla tyngdlagar när de visar vad de kan i denna gren.

Hopp
Detta är den snabbaste grenen där man efter ett anlopp på 25 meter utför ett hopp med handisättning på den 135 cm höga hästen. Höga och långa hopp eftersträvas och landningar utan steg avgör oftast denna gren.

Barr
Även om barr kallas stödgren har svingövningar på senare tid blivit allt vanligare. Gymnasterna ska utföra både stödjande och hängande övningar över och under de två parallella holmarna. Tre stillmoment per serie är tillåtna. 

Räck
Denna gren brukar vara den mest spektakulära på grund av de flygelement som utförs. Att släppa greppet om stången, utföra en volt med eller utan skruv, och åter ta tag är idag obligatoriskt.

Läs mer om Manlig AG på Svenska Gymnastikförbundets hemsida.

 
SOCIALA MEDIER
VÅRA SPONSORER
SAMARBETSPARTNER
European Union of Gymnastics
Kvinnlig artisktisk gymnastik SvGf
Federation Internationale de Gymnastique